Kaihon Kuukuvitelma

Kuva © Suomen Hippos / Pirje Fager-Pintilä

Nimi Kaihon Kuukuvitelma "Taavi" Rotu, sukupuoli Suomenpienhevonen, ori
Syntymäaika 03.01.2019, 0-vuotias Väritys Kulomusta
Säkäkorkeus 140cm Rekisterinumero VH19-018-0073
Painotus Kouluratsastus Omistaja Vilja (VRL-14556)
Koulutustaso VaB, 80cm Kasvattaja Hazel, Kaihovaara

Luonnekuvaus

Teksti tähän

Sukuselvitys

i. Harmavan Juhannusyö
sph, hprn, 139cm, KTK-II KRJ-I KERJ-I
ii. Lysander
sph, hpm, 142cm
iii. Loisto-Musta
iie. Helena
ie. Keijutaika
sph, prt, 138cm
iei. Haltiapoika
iee. Lauha
e. Kuunvalkea
sph, rn, 146cm, KTK-II
ei. Kuunkatselija
sph, prn, 146cm
eii. Kaukokatsoja
eie. Sielunsiemen
ee. Valkolilja
sph, m, 145cm
eei.Kukkaispoika
eee. Valkokuvitus

ii. Lysander oli hopeanmusta pienhevosori, joka niitti mainetta kenttäratsastuksessa. Se oli kasvattajansa ensimmäisiä, kotiin jääneitä suomenhevoskasvatteja. Kotitila sijaitsi Etelä-Suomen alueella, jossa Lysti sitten aikuisikään kasvettuaan aloitti kisauransakin. Luonteeltaan ori oli hyvin reipas ja osaavakin kokoonsa nähden, mutta ponimaiseen tapaan vähän vaikeasti motivoitavissa. Omistajan sekä tallin ratsuttajan kanssa Lysti kuitenkin tuli hyvin toimeen, joka näkyi myös kisatuloksissa. Pienissä piireissä ori tulikin tunnetuksi nopeasti ja sitä kautta oli myöhemmin kysytty jalostushevonen erityisesti pienhevosjalostuksessa. Lysti astuikin lähemmäs kolmisenkymmintä tammaa, ennen kuin jäi kokonaan eläkkeelle uraltaan. Miltei 20-vuotiaana ori lopetettiin ähkyn seurauksena.

iii. Loisto-Musta oli useiden jälkeläistensä tapaan väritykseltään hopeanmusta. Ori oli alunperin kotoisin Ahvenanmaalta, jossa sen kasvattajakin asui. Loisto päätyi kuitenkin sisäänratsastettuna sitten tilan pitkäaikaisen ratsuttajan matkaan tämän muuttaessa Etelä-Suomeen. Siitä tuli iän karttuessa lähinnä harrasteratsuna toimiva hevonen, jolla omistaja kilpaili silloin tällöin kenttäratsastuksessa ratsastuksenopettajan uransa ohella. Luonteeltaan ori oli noin yleisesti katsoen peruskiltti, mutta löytyihän siltä ponimaisiakin piirteitä. Kuitenkin tutun ratsastajan kanssa Loisto oli edukseen niin kotikentillä, kuin kisaradoillakin. Ori astui 25 tammaa, ennen kuin se lopetettiin huonontuneen yleiskunnon ja vanhuuden takia 24-vuotiaana.

iie. Voikko pienhevostamma, Helena on oikeastaan alunperin ruotsalaissyntyinen hevonen. Tamma asui vuosia Ruotsissa kasvattajansa luona, jossa se toimi omistajansa harraste- ja kilpahevosena ja sen ohella toimitti satunnaisesti myös viereisellä ratsastuskoululla tuntiratsun virkaa. Vaikka Helena oli hyvin koulutettu ja näin ollen kuuliainen hevonen, niin oli se myös opettavainen sellainen. Helena ei nimittäin koskaan tehnyt yhtään sen enempää, kuin siltä vaadittiin. Melkein 11 vuotta ollessa lasissa tamma myytiin Etelä-Suomeen jalostushevoseksi. Sillä oli aluksi jonkin verran vähän sopeutumisongelmia, mutta lopulta Helena kuitenkin alkoi tottua uusiin laumatovereihinsa ja tallin henkilökuntaan. Pääasiassa tamma toimi siis uuden suomenhevostilan ensimmäisinä jalostushevosina. Helena ei juurikaan kilpaillut aktiivisesti, vaan starttasi muutamia satunnaisia kertoja kouluratsastuksessa. Voikko kantakirjattiin ennen eläkkeelle jääntiä toiselle palkinnolle. Ennen vanhuuteen kuolemistaan 20-vuotiaana Helena oli kerennyt varsoa kaiken kaikkiaan seitsemästi.

ie. Keijutaika oli punarautias pikkutamma. Keiju myytiin ratsastuskoululta, jossa se oli syntynyt eteenpäin 6-vuotiaana perhehevoseksi. Se oli kooltaan melko pieni, jonka ansiosta se sopi erityisen hyvin perheen ala-asteikäisten tyttärien käyttöön. Tamma oli ystävällinen ja hyväntahtoinen, mutta sillä saattoi joskus olla vähän tammamaisia piirteitä. Keiju toimi pitkään tytärten uskollisena harrasteratsuna kahden muun perheen hevosen kanssa heidän omassa pihassaan asuen. Tammalla ei koskaan ollut mitään erityisen tavoitteellista kisauraa, vaikka se satunnaisesti starttasikin este- ja koulukilpailuissa. Keiju varsoi yhteensä kolmesti - kaksi varsoista myytiin lopulta eteenpäin ja yksi jäi kotiin. Raudikko menehtyi leppoisten eläkepäiviensä jälkeen 19-vuotiaana kaviokuumeeseen sairastuttuaan.

iei. Haltiapoika oli kasvattajansa suosikkihevosia jo varsasta pitäen. Ruunikko ori oli puhtaasti suunniteltu varsa omistajan valitsemista hevosista ja isänsä jalanjälkiä seuraten Pojusta tuli kasvattajansa silmäterä. Poju eli koko elämänsä ajan Lapissa, lähellä Rovaniemeä. Tila oli 16 paikkainen yksityistila, jonka omistaja ulkopuolisten hevosten majoittamisen ohella keskittyi kilpailemaan ja valmentautumaan omilla hevosillaan. Poju kilpailikin kenttäratsastuksessa aina satunnaisesti ja sen lisäksi kiersi näyttelyitä varsin hyvällä menestyksellä. Ruunikko kantakirjattiinkin ensimmäiselle palkinnolle pienhevossuunnalle, joka herätti erityisesti kiinnostusta orin jalostusarvossa. Poju astuikin kaiken kaikkiaan 24 tammaa uransa aikana. Ori jouduttiin kuitenkin lopettamaan äkillisen tapaturman seurauksena, joka tapahtui maastossa Pojun säikähtäessä jäisellä tiellä tukkirekkaa. Ratsukko suistui ojaan ja Poju mursi jalkansa. Ori oli tällöin 15-vuotias.

iee. Lauha syntyi Vaasassa, jossa se asuikin kasvattajansa luona useamman vuoden. Pienikokoinen, ponimainen tamma oli luonteeltaan hyvin kiltti ja rauhallinen. Siitä oltiin suunniteltu alunperin kenttähevosta, mutta tamman rohkeus ja kapasiteetti ei ihan riittänyt aktiiviseen kilpailemiseen. Lauha toimikin sitten jonkin aikaa pääasiassa vain jalostushevosena, kun omistaja mietti sen tulevaisuutta. Hevospiireistä tutuksi tullut ratsastuskoulun omistaja sitten kiinnostuikin Lauhasta kuultuaan tamman ongelmallisesta tilanteesta. Niinpä 12-vuotiaaksi kääntynyt punarautias muuttikin sitten samaisen kaupungin sisällä joidenkin kymmenien kilometrien päähän, jossa se alkoi tehdä tuntihevosen hommia täysipäiväisesti. Virka sopikin sille huomattavasti paremmin, kuin kilpahevosena oleminen. Useita vuosia Lauha toimikin sitten ratsastuskouluhevosena, kunnes se lopetettiin lisääntyneiden jalkavaivojen vuoksi 19-vuotiaana.

ei. Kuunkatselija oli määrätietoinen ori, joka varmisti että kaikki kuulevat ja näkevät hänet. Hyvää menestystä kouluradoilla niittänyt ori ei ollut kumminkaan helpoimmasta päästä ratsastaa. Se käytti ratsastajan epävarmuutta aina hyödyksi.

ee. Valkolilja oli kiltti tamma, joka toimi pääsääntöisesti vain perhehevosena. Se oli äidin ja tyttären yhteinen ratsu, joiden kanssa se välillä kävi muutaman koulukisan kiertämässä. Kauniin kimon värityksen omaava tamma oli kumminkin haluttua tavaraa jalostuksessa ja sen varsat saatiinkin myytyä helposti.

Sukuselvitykset © Kasvattaja

Jälkeläiset

00.00.0000 - o./t. Varsan nimi - Toinen vanhempi
00.00.0000 - o./t. Varsan nimi - Toinen vanhempi

Kilpailukalenteri

Näyttelyt
00.00.0000 - jaos - Paikka - Luokka - tulos
00.00.0000 - jaos - Paikka - Luokka - tulos
00.00.0000 - jaos - Paikka - Luokka - tulos
00.00.0000 - jaos - Paikka - Luokka - tulos
00.00.0000 - jaos - Paikka - Luokka - tulos
00.00.0000 - jaos - Paikka - Luokka - tulos
00.00.0000 - jaos - Paikka - Luokka - tulos
00.00.0000 - jaos - Paikka - Luokka - tulos
KRJ-sijoitukset (0)
00.00.0000 - KRJ - Paikka - Luokka - 0/00
00.00.0000 - KRJ - Paikka - Luokka - 0/00
00.00.0000 - KRJ - Paikka - Luokka - 0/00
00.00.0000 - KRJ - Paikka - Luokka - 0/00
00.00.0000 - KRJ - Paikka - Luokka - 0/00
00.00.0000 - KRJ - Paikka - Luokka - 0/00
00.00.0000 - KRJ - Paikka - Luokka - 0/00
00.00.0000 - KRJ - Paikka - Luokka - 0/00

Päiväkirja

Varusteet & hoito-ohjeet löydät täältä ja omistajasta tietoa täällä

00.00.0000 - Otsikko, kirjoittanut - 000 sanaa

Teksti tähän

Virtuaalihevonen
Tausta © Subtle Patterns, tekstit © VRL-14556, ellei toisin mainita